System ochrony przed szkodnikami, a HACCP
HACCP jest to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, poprzez identyfikację występujących zagrożeń (chemicznych, biologicznych i fizycznych) i określeniu metod ich eliminacji lub zredukowania.
Wprowadzenie systemu HACCP jest obowiązkowe w zakładach zajmujących się produkcją i obrotem żywności, bez względu na wielkość przedsiębiorstwa. System HACCP, muszą posiadać wszyscy, zajmujący się:
- produkcją żywności,
- dystrybucją, transportem, żywności,
- handlem,
- cateringiem,
- prowadzeniem stołówek lub restauracji.
Podstawy prawne HACCP:
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U. nr 171 poz.1225 z 27.09.2006) zastępująca ustawę z 11 maja 2001 o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
- Rozporządzenie Parlamentu i Rady Europy nr 178/2002.
Związek HACCP z usługami DDD jest następujący: warunkami niezbędnymi do wprowadzenia systemu HACCP jest spełnienie wymagań dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP), a GHP wymaga, aby zakład był zabezpieczony przed szkodnikami(zagrożenie biologiczne).

Zwalczanie szkodników w systemie HACCP przeprowadzamy zgodnie z metodą IPM (Integrated Pest Management).
Oferujemy:
- profesjonalną dokumentację naszych działań,
- autorski program zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami zgodny z polskim prawem oraz wymaganiami Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej, program ten spełnia również wymagania audytorów wewnętrznych,
- identyfikację rodzaju szkodników,
- monitoring aktywności szkodników oraz odpowiednio dobrane i rozmieszczone urządzenia monitorujące,
- zwalczanie szkodników skutecznymi metodami,
- doradztwo w zakresie działań korygujących oraz procedur naprawczych w systemie zwalczania szkodników.
Zwalczanie szkodników należy przeprowadzać profesjonalnie ponieważ nieodpowiedni dobór metod zwalczania naraża produkt gotowy na zanieczyszczenia chemiczne, stanowiące poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów oraz utratę dobrej reputacji firmy z nim związanej.
Stosowanie przez nas metody zwalczania szkodników w ramach HACCP to metody chemiczne oraz niechemiczne o wysokiej skuteczności działania:

- zgodne z polskim prawem (posiadające wszystkie konieczne pozwolenia i atesty),
- bezpieczne dla produktu gotowego i konsumentów, pracowników, zakładu produkcyjnego oraz środowiska naturalnego,
- odpowiednio dobrane do rodzaju zwalczanych szkodników i warunków w jakich są zwalczane.
Dotychczas z powodzeniem wprowadziliśmy nasz program ochrony przed szkodnikami w takich obiektach jak: ubojnie, masarnie, piekarnie, cukiernie, restauracje, bary, jadłodajnie, stołówki, hurtownie spożywcze, gorzelnie, drukarnie związane z przemysłem spożywczym, sklepy spożywcze i mięsne.